dinsdag 28 augustus 2012

Dag 293: De perfecte vistapas: mosselen à la provençale en viskroketjes



Vandaag een zalig zomerse maaltijd. Op initiatief van (en grotendeels gemaakt door) Bert, die een namiddag vrij was en totaal los gegaan was in de Delhaize.

Voor al degenen die het recept niet gaan lezen, hier de twee belangrijkste dingen:

- Bij dit recept van mosselen à la provençale, wordt de saus op de mosselen gedaan na het koken van de mosseltjes.
- In de provencaalse saus zat wat venkel, en dat is kei-lekker.

Hier dan de receptjes:

Mosselen à la provencale

1. Maak een ratatouille met courgette, aubergine, ajuin, look, venkel, paprika en tomaat. Het geheim is deze groenten apart te bakken en te kruiden, zodat ze ieder hun smaak bewaren.
 
Snijd al de groenten in stukken. Leg de aubergine en de courgette (beiden pitjes uithalen) op een bord, en strooi er al zout over (zo gaat het overbodige vocht weg, en ook wat bitterheid uit de aubergine). Bak de groenten achtereenvolgens. Je mag de aubergines en courgettes samen bakken, de ui met de venkel, en de paprika alleen. Als al de groenten gebakken zijn (en gekruid, zeker met peper en zout, maar daar mag natuurlijk ook tijm en rozemarijn bij), doe je ze in een pot, gaan er twee tenen look bij (fijn gesneden) en twee blikken tomaat in stukjes. Laurierblaadjes erbij, laten pruttelen, bijkruiden, en klaar!
 
2. Maak je mosselen klaar op de klassieke wijze. Haal de groenten uit de pot, zodat enkel de mosselen en wat mosselvocht overblijven. Schep daarover een paar lepels van de provencaalse saus. Voeg dan verse peterselie en basilicum toe.

Viskroketjes

Stoom vis en aardappelen, en pureer. Laat afkoelen, en doe er een rauw ei bij, citroen en verse kruiden (in dit geval basilicum, peterselie en lente-ui). Kruid af met peper en zout.
 
Dan komt het paneerwerk. Maak van het mengsel een kroketvorm in je handen en paneer door achtereenvolgens te bedekken in bloem, ei en paneermeel. Bakken in de pan, en klaar! Serveer dit met een citroentje.

Serveren

Zet dit op tafel met knapperig stokbrood, de rest van de ratatoille, en een citroentje.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten