zondag 26 augustus 2012

Dag 290: een écht lekker wokgerechtje

Echt lekker, omdat ik het vaak een teleurstelling vind, thuis wokken. In dit gerechtje bleven de groenten lekker knapperig, en het geheel is super-smaakvol.
 
 De belangrijkste oorzaak van vaak teleurstellende home-wokking  is een te volle wok. Dan gaan de groenten eerder stomen dan bakken, en dat is niet de bedoeling!
 
Je kan dus best geen te grote porties maken in de wok.
 
 Je kan het 'volle wok'-syndroom ook voorkomen door je vlees op voorhand te bakken, en pas op het einde toe te voegen. Als je dat niet doet, en het vlees samen bakt met de groenten, zal het geen smakelijk korstje krijgen, en is je wok vanaf het begin te vol. Ook de noedels doe je er pas net op het einde bij, en nadien pas de woksaus.
 
 Dus tot op het einde zit er in je wok enkel dit:

Dit gerechtje was bedoeld als lichte lunch, dus vooral groenten en weinig kip en noedels. Je kan de hoeveelheden vergroten, maar let er dan wel op dat je ook wat meer woksaus maakt.
 
Hier is het receptje voor 2 personen:


De woksaus
 
Meng 1 eetlepel chilisaus met 2 eetlepels oestersaus, 1 koffielepel sesamolie en 4 eetlepels sojasaus. Je kan op het einde in de wok wat meer sojasaus toevoegen, om meer saus te maken als je dat wilt. De woksaus voeg je pas toe helemaal op het einde, dan nog heel even laten pruttelen, en klaar!

De kip
 
Snijd 100 gr kip heel fijn, en marineer. Dit mag in een gelijkaardige marinade als de woksaus. Zorg er in elk geval voor dat je zoet en zout combineert (bv. sojasaus en wat chilisaus). Door echt kleine stukjes kip te snijden neemt de kip meer marinade op, en plakken de krokante stukjes vlees mooi aan de noedels.
Giet de overtollig marinade af voor het bakken. Als je wil, kan je de kip na het marineren licht bebloemen, voor een extra krokant effect.
Bak de kip op voorhand, en zet opzij. Voeg toe aan de wok als de groenten klaar zijn, en net voordat je de noedels toevoegt.

De groenten
 
 Snijd een variatie aan groenten fijn. Ik gebruikte:
 
- 1 rode puntpaprika
- 1 kleine gele paprika
- een halve courgette
- een kleine rode ui
- een wortel
- een teentje look
- een handvol sugar snaps
- wat lenteui (fijngesneden, om er helemaal op het einde over te doen)
 
Ik deed er ook wat ananas bij, dat vind ik altijd lekker in de wok. Ook hier, geen te grote stukken snijden.
Je kan natuurlijk andere groenten gebruiken, maar ik ben geen fan van die wokgroenten uit een zak. Die groenten blijven nooit echt knapperig. Ik zou er ook niet een hele zak sojascheuten ofzo bij doen.

De noedels
 
Kook 80 gr noedels, spoel onder koud water zodat ze niet plakken, en voeg toe aan de wok op het einde. Even doorwarmen en mengen met de groenten en de kip, en dan gaat de woksaus erover.
Het klinkt als veel werk, maar de voorbereiding kost maar een half uur ofzo, en het wokken tien minuutjes.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten