Vanavond aten we paella, in de hoop dat zomerse gerechten de zon naar buiten zullen lokken.
Paella, dat doet bij iedereen één belletje rinkelen, nl. saffraan. Maar vergeet ook niet wat kurkuma toe te voegen, want dat is het echte geheim van die gele kleur.
Zo maak je huisgemaakte paella die kan concurreren met het restaurant:
Stap 1: maak een 'sofrito', door rode ui, paprika en flink wat look te bakken in olijfolie, tomaat toe te voegen, en te laten pruttelen tot het de consistentie heeft van een confituur.
Stap 2: bak kip en scampi en eventuele andere ingrediënten zoals calamares aan, en maak eventueel mosseltjes.
Stap 3: doe wat olie in je pan, en bak je paëllarijst even aan. Voeg dan de sofrito toe, en bak nog een minuutje. Daarna voeg je geleidelijk bouillon toe (kippenbouillon) toe, telkens als de rijst terug droog wordt. Kap er dus niet ineens een hoop bouillon over, telkens een pollepel vol volstaat. Voeg ook saffraan toe, paprikapoeder, cayennepeper, kurkuma, grof zout en peper. Als de rijst ongeveer goed is, doe je de overige ingrediënten erbij: erwtjes, nog wat paprika (die je op voorhand onder de gril hebt gelegd, zodat je het velletje eraf kan halen en de paprika zacht is), en de ingrediënten die je bij stap 2 hebt klaargemaakt.
Op het einde is het de bedoeling dat de bouillon weggekookt is, en er een licht korstje gevormd is vanonder in de pan. Doe er nog citroen over, en wat grof zout, en EET!
Oh al bijna vergeten, wij begonnen de avond ook met een heerlijk hapje:
Bak wat pitabrood in reepjes in de grilpan, met wat olijfolie, grof zout en provencaalse kruiden. Lekker met guacemole en tomatendip!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten