zondag 23 oktober 2011

Dag 43: Jack's preitaart

Jullie hebben dat toch niet gezien he? Snel snel vrijdag en zaterdag overgeslagen :) Buitenshuis gegeten, heel plezant, maar geen foto's.

Zo op zondag proberen wij 's avonds iets met veel groenten te eten, want zondag is meestal nogal een eetdag. De middag bij de familie, en deze keer 's ochtends ook al een super-de-luxe brunch bij onze vrienden.

Terug naar die preitaart. Dat is dus een receptje van de papa van Bert, en bijzonder lekker. Een groot voordeel aan deze taart is dat het echt 90% groenten is, terwijl je vaak groententaart hebt met veel room en ei.

Hier al de foto's, om wat goesting op te wekken :) :



Op de foto's zie je al dat het geen quiche is, maar echt een groententaart. Het begint allemaal met ... zeker 6 stronken prei. Een ongelooflijke hoeveelheid lijkt dat, maar het gaat er allemaal in. Fijnsnijden, stoven, en laten afkoelen. Belangrijk is veel vocht van de prei kwijt te raken. Je kan de prei ook nog uitwringen in een handdoek.

Daarna meng je de prei met gebakken spekjes en stukjes hesp, een pakje geraspte kaas, een beetje (light)room en twee eitjes om het geheel te binden. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.

Neem een diepe taartvorm, vet in, en leg er een zanddeeg in. Vul de vorm met de preivulling, en strijk de randjes van het deeg in met eiwit. Leg dan nog een deeg (voorgekocht) als deksel op de taart, trim de randjes af, en maak een gaatje in het middel (voor het vocht). 1 uur en 15 minuten bakken op 170 à 180 graden. Als het kan in je oven: zet dan onderwarmte op, zodat de onderkant van het deeg niet te zacht blijft.

Deze hoeveelheid is genoeg voor 5 à 6 personen.

Eten met een slaatje, smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten