maandag 5 september 2011

Dag 1 - Zomerse rijst met scampi en gegrilde zalm


'Zomerse rijst', eigenlijk is dat een soort van paella. Maar omdat het nogal een artistieke interpretatie is van paella (laten we eerlijk zijn, de smaak is best wel anders, en er zit vanalles in dat niet thuis hoort in een paella),  doopte ik het zomerse rijst.

Maar het kookwerk is gelijkaardig:

  • Pak een grote, platte pan;
  • Rijst (best paellarijst) eventjes roosteren in olijfolie; 
  • Dan een mengsel van tomaat - paprika - look - ui erbij (op voorhand paprika, ui en look bakken, tomatenblokjes erbij, en wachten tot het vrij geconcentreerd is);
  • Nog even omroeren, en daarna geleidelijk bouillon erover scheppen en laten uitkoken (dat mag nogal smaakvolle bouillon zijn);
  • Eens de rijst al wat zachter wordt, doe ik er nog groentjes bij: deze keer mais - erwtjes -broccoli (niet rauw he, dan gaat het veel te lang duren - even voorstomen);
  • Niet vergeten toe te voegen: safraan, zout (liefst grof) en wat peper;
  • Helemaal op het einde scampi of rivierkreeftjes lichtjes in de rijst duwen (voorgekookt is ok, dat is gemakkelijk, en lekker in dit gerechtje).
Een tip: probeer zeker tegen het einde niet te roeren in de rijst. Als het helemaal goed zit, krijgt de rijst dan op het einde een licht korstje aan de bodem van de pan, en dat is superlekker!

En oh ja: in een aparte pan wat zalm grillen (bv. lichtjes gemarineerd met wat look, peterselie en citroen), en helemaal op het einde op de rijst leggen.

Wat citroen erover uitpersen...

MJAM!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten